Przepis
SKŁADNIKI:
mozzarella biała 125 g
pomidory koktajlowe 10 szt
bazylia świeża 2 gałązki
ziarna słonecznika 1 łyżka
olej słonecznikowy 1 łyżka
sól pieprz 1 szczypta
bazylia suszona 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE:
Pomidorki koktajlowe opłukać i osuszyć. Przekroić na pół, 6 z nich ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać szczyptą soli, pieprzu, bazylii suszonej oraz ziarnami słonecznika. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i zapiekać 10 minut. Pozostałe pomidory pozostawić surowe. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Liście świeżej bazylii opłukać, można zostawić je w całości lub posiekać na mniejsze kawałki. Do miski przełożyć upieczone i świeże pomidory, wymieszać z mozzarellą i bazylią. Danie nie wymaga żadnych sosów. Pieczone pomidory „puszczą ” soki. Smacznego:)