Składniki
1 ogórek ( ok. 250 g )
5 rzodkiewek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
400 ml jogurtu naturalnego
200 ml kefiru
sól, pieprz do smaku
2 łyżki posiekanego koperku
posiekane listki mięty do smaku
szczypiorek i kiełki rzodkiewki do posypania
DODATKOWO :
ugotowane jajko na twardo
młode ziemniaki
Przepis
Ogórki i rzodkiewki dokładnie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę a szczypiorek i koperek siekamy.
Do miski wlewamy jogurt i kefir oraz wszystkie dodatki, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Najlepiej smakuje schłodzony ale można go podawać zaraz po przygotowaniu.
Podajemy z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo, z młodymi ziemniakami lub ulubionymi dodatkami.