Przepis
SKŁADNIKI:
brukiew 4 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
masło 2 łyżki
sól pieprz do smaku
śmietana 1 łyżka
papryka kolorowa 3 szt
bulion warzywny 1,5 litra
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę, pietruszkę i brukiew obrać. Pokroić w większą kostkę. W garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać warzywa i podsmażać przez 3-4 minuty. P tym czasie zalać ciepłym bulionem warzywnym – można użyć mięsnego, lekko doprawić solą i pieprzem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw. W tym czasie papryki oczyścić i opłukać, pokroić w cienkie paski. Podsmażyć na łyżce masła.
Gdy warzywa będą już miękkie, dokładnie zupę zblendować. Dodać łyżkę śmietany, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Nakładać do miseczek, na środek układać sporą ilość makaronu z papryki. Smacznego :)