Krem z brukwi z paprykowym makaronem

Krzysztof
Zupy
24.06.2014 9:21
Krem z brukwi z paprykowym makaronem

Przepis

SKŁADNIKI:

brukiew 4 szt

marchewka 1 szt

pietruszka 1 szt

masło 2 łyżki

sól pieprz do smaku

śmietana 1 łyżka

papryka kolorowa 3 szt

bulion warzywny 1,5 litra

PRZYGOTOWANIE:

Marchewkę, pietruszkę i brukiew obrać. Pokroić w większą kostkę. W garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać warzywa i podsmażać przez 3-4 minuty. P tym czasie zalać ciepłym bulionem warzywnym – można użyć mięsnego, lekko doprawić solą i pieprzem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw. W tym czasie papryki oczyścić i opłukać, pokroić w cienkie paski. Podsmażyć na łyżce masła.

Gdy warzywa będą już miękkie, dokładnie zupę zblendować. Dodać łyżkę śmietany, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Nakładać do miseczek, na środek układać sporą ilość makaronu z papryki. Smacznego :)