Liście z łodyżkami pokroić w 1 cm kawałki zagotować bulion dorzucić buraczki i gotować 5 minut, po tym czasie dorzucić pokrojone listki z łodyżkami i gotować następne 5 minut. Polecam także wersję ekspresową przy użyciu buraczków konserwowych ze słoiczka, po przepis zapraszam tutaj 1 pęczek botwinki z buraczkami1 szklanka bulionu500 ml maślanki/kefiru200 g jogurtu greckiego1 ogórek sałatkowy1 pęczek rzodkiewek2 łyżki octu jabłkowego1 pęczek koperkuszczypioreksól, pieprzjajkaPrzygotowanie: Dodać zieleninę, sól i pieprz przed podaniem schłodzić w lodówce podawać z ugotowanymi na twardo jajkami SMACZNEGO ! Chłodniki, zimne zupy serwowane prosto z lodówki to idealny, orzeźwiający obiad na upalne dni. Dodać ocet jabłkowy i wystudzić ugotować jajka na twardo (8 minut od zagotowania, po wstawieniu do zimnej wody) ogórek obrać, pokroić w małą kosteczkę.