Składniki na nadzienie: 150 g marcepanu 6 łyżek mleka 3 łyżki amaretto 4 łyżki kwaśnego dżemu Do posmarowania: 1 białko+ 2 łyżki mleka płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: - ciasto drożdżowe zrób wg przepisu podstawowego z bloga odmierzając składniki j.w. - marcepan zetrzyj na tarce lub rozkrusz, następnie zmiksuj z mlekiem i amaretto do uzyskania smarownej masy. Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej jasnej 200 ml mleka 50 g masła 1 jajko+1żółtko 30 g drożdży 1/3 łyżeczki soli 1-2 łyżki cukru Zwinęłam je w nieco inny sposób i na pewno nie tylko fikuśniej wyglądają, ale w smaku biją na głowę te tradycjnie nadziewane kulki. Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia - posmaruj wyrośnięte bułeczki rozbełtanym białkiem z mlekiem i posyp płatkami migdałowymi - piecz w 180*C 25 minut do zrumienienia SMACZNEGO ! - wyrośnięte ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj kolejno na podobnej wielkości kawałki. Swoje bułeczki upiekłam w całości z mąki orkiszowej, także mają więcej walorów zdrowotnych od tradycyjnych.