Tort makowy z kajmakowymi kremami Ciasto: - 200 g maku - 250 ml wody - 250 ml mleka - 200 g cukru - 125 g margaryny (w temperaturze pokojowej) - 6 jajek - łyżka miodu - kopiata łyżka kaszy mannej - kopiata łyżeczka proszku do pieczenia - 9 – 10 ml aromatu migdałowego Kremy kajmakowe: - 500 ml śmietany kremówki 36% (bardzo dobrze schłodzonej) - 2 utrwalacze do śmietany - około 250 g masy krówkowej/kajmaku - 100 g czekolady gorzkiej - 2 łyżki żelatyny W tym połączeniu zakochałam się w Boże Narodzenie, kiedy przygotowałam makowca z polewą kajmakową i postanowiłam zainspirować się tymi smakami nim przy torcie. Kolejny rok za mną, a sama nie wiem kiedy on minął ;/ Jak więc na urodziny przystało mam dla Was przepis na tort makowy z kajmakowymi kremami. Następnie margarynę ucieramy z drugą połową cukru (100 g) na jasną puszystą masę. Następnie wsypujemy mak, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu (tak aby płyn tylko delikatnie pyrkał) około 20-25 minut. Na koniec dodajemy miód, aromat migdałowy, kaszę mannę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Pieczemy w nagrzanym do 150°C (z termoobiegiem) piekarniku do suchego patyczka (u mnie zajęło to około 50 minut). Za drugim razem mak mielimy z połową cukru (100 g). W dwóch szklankach rozpuszczamy w gorącej wodzi po łyżce żelatyny. W tym czasie ubijmy 250 ml kremówki. Dodatkowo: - 250 ml śmietany kremówki 36%(bardzo dobrze schłodzonej) Pozostawiamy do lekkiego wystudzenia i dodajemy ją do jednego z kremów. Trochę mnie już znacie i wiecie, że jak jest tort to musi mieć on co najmniej dwie masy 😀 - 2 łyżki cukru pudru - 1 utrwalacz do śmietany - kilka ciasteczek oreo do dekoracji Na początku ubijamy 500 ml kremówki. Później zimne żelatyny dodajemy do mas i dokładnie mieszamy. Pianę stopniowo dodajemy do masy maskowej i delikatnie mieszamy.