Mini bułeczki – prosty przepis

Magdalena
Śniadania
10.06.2019 21:35
Mini bułeczki – prosty przepis

Polecam i bułeczki i sprzęt 🙂 U mnie sprawdza się doskonale, a jak wiece piekę naprawdę często 😉 Składniki: (na około 14 sztuk, ilość zależy od wielkości bułeczki) 500 g mąki pszennej + do podsypania podczas wyrabiania 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 120 g masła mała szczypta soli odrobina wody do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Masło rozpuszczamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pokrywką (ja mam specjalną miskę do ciast drożdżowych) i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości (w tych temperaturach wyrośnie szybciej). Pieczemy do uzyskania ładnego koloru (bułeczki należy obserwować, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 23 minuty). Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można od razu piec dwie blaszki). Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia (w tych temperaturach drożdże szybko ruszą). To taki mój szybki przepis na bułeczki, więc nie przykładam do tego uwagi. Mój piekarnik bardzo szybko się nagrzewa więc robię, to właściwie na ostatnią chwilę. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, dzielimy go na około 14 części. Do garnuszka wkruszamy drożdże, wlewamy około 150 ml ciepłego mleka, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Piekarnik parowym Electrolux na szczęście bardzo szybko się nagrzewa 🙂 Ja z nich przygotowuję mini kanapki pełne warzyw na śniadanie lub piknik. Dziś polecam Wam przepis na mini bułeczki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/mini-buleczki-prosty-przepis/