Ciasto Arbuz

Ciasta
10.06.2019 13:06
Ciasto Arbuz

Składniki (tortownica o średnicy 23 cm): 250 g świeżego szpinaku 2 jajka (wielkość L) pół szklanki drobnego cukru do wypieków pół szklanki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego) 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny Składniki na śmietankowy krem: 125 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 125 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii Szpinak to idealny zielony barwnik, który nie jest wyczuwalny w cieście, więc możecie wypróbować, nawet jeśli nie przepadacie za jego smakiem. Jajka (w całości) z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania bardzo jasnej i puszystej masy. Dodatkowo: 1 czerwona galaretka (dla lepszego efektu można dać 2) garść drobinek czekoladowych lub borówek Galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzątku. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Lekko gęstniejącą wylać na śmietankowy krem, udekorować drobinkami czekoladowymi i schłodzić w lodówce. Ciasto szpinakowe z kremem śmietankowym, czerwoną galaretką i czekoladowymi pestkami, świetnie imituje arbuza.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/ciasto-arbuz/