Składniki (na dwie porcje) 2 filety z dorsza bez skóry (ok. 200 g) 8 suszonych pomidorów z zalewy 3 łyżki oliwy z zalewy pomidorów cebula 400 ml passaty pomidorowej sól, pieprz, odrobina cukru 2 łyżeczki ziół prowansalskich gałązka świeżej bazylii Przygotowanie Filety myjemy, osuszamy i każdy kroimy na 4 kawałki. Warto wykorzystać czasem ryby inaczej w kuchni i nie iść na łatwiznę, bo można zrobić z nich wiele ciekawych i smacznych dań. Na patelni rozgrzewamy oliwę z zalewy pomidorów i kiedy się rozgrzeje wrzucamy cebulę. Na zdjęciach widać jedną porcję potrawy przygotowaną z połowy składników. Jak piątek to ryba, ale tym razem to nie będzie klasyczny filet smażony w panierce. Masę przekładamy z powrotem na patelnię i podgrzewamy. Całość należy przez ok. 10 minut podgrzewać aż ryba się ugotuje (czas zależy od grubości fileta).