Ciasto jasne - 100 g. masła - 50 g. cukru pudru - 1/2 łyżeczki cukru waniliowego - 150 g. mąki pszennej Ciasto z karobem - 100 g. masła - 40 g. cukru pudru - 1/2 łyżeczki cukru waniliowego - 20 g. karobu - 130 g. mąki pszennej Ciasto jasne: Masło miksuj w wysokiej misce z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż masa zrobi się puszysta i jasna, około 3 minut na wysokich obrotach. Ciasto jasne podziel na 3 części i uformuj na blacie 3 długie wałki. Złącz wałki ciemne i jasne na przemian, a następnie lekko skręć i zruluj jeden gruby wałek o średnicy 5-6 cm. Uformuj każdy plasterek w dłoniach i kładź na natłuszczonej blaszce w odstępach od siebie. Włóż ciastka na blaszce do lodówki na 30 minut.