I choć można z niego zrobić mnóstwo ciast i deserów, to jednak moim ulubionym przepisem z rabarbarem w roli głównej jest marmolada zrobiona tylko i wyłącznie z niego. Podczas przygotowywania tej marmolady, nie używam żadnych cukrów żelujących, ponieważ zazwyczaj od razu po zrobieniu zjadam ją w ciągu kilku dni (nic nie poradzę, że jest taka pyszna). Taka konfitura świetnie smakuje z drożdżową chałką, naleśnikami, jako dodatek do granoli i jogurtu, a także na kromce żytniego chleba z twarożkiem. Kiedy większość soku z garnka już odparowała, to wlewamy ten wymieszany z mąką i energicznie mieszamy. Liczba porcji: 2 słoiczki o pojemności 150 ml Przygotowanie Rabarbar myjemy, odkrawamy brzydsze części i liście oraz kroimy go w małe kawałeczki. Do szklanki odlewamy 4-5 łyżek soku, który mamy w garnku i odstawiamy do przestudzenia. W przestudzonym soku, który jest w szklance, rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Teraz możemy już wyłączyć gaz i jeszcze gorącą marmoladę przełożyć do słoiczków, szczelnie je zamknąć i odstawić do góry dnem, aby się zawekowały. Marmolada z rabarbaru Maj to miesiąc obfitujący w mój ukochany rabarbar. Nie wymaga dużo czasu, ponieważ podczas gotowania, rabarbar szybko się rozpada na gęstą papkę.