Chleb żytni na zakwasie z liściem chrzanu

Chleb żytni na zakwasie z liściem chrzanu

Składniki : (na keksówkę o wymiarach 8,5 cm. / 22,5 cm.) - 230 g. aktywnego zakwasu żytniego (używam tego) - 600 g. mąki żytniej typ 720 - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka cukru pudru - 1 łyżeczka miodu - 350 ml. letniej wody Dno formy wyłóż jednym dużym lub dwoma mniejszymi liśćmi chrzanu (mogą wychodzić na boki formy). Do piekarnika wstaw metalowy kubek z wodą (pieczenie z parą). Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, na 5-6 godzin. Oraz - 1-2 liście chrzanu - mąka żytnia do posypania wierzchu chleba

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2019/06/chleb-zytni-na-zakwasie-z-lisciem.html