Domowy hot dog z camembertem

Krzysztof
Przekąski
23.06.2014 6:54
Domowy hot dog z camembertem

Przepis

Składniki

Na zaczyn :

25g drożdży

1/4szklanki ciepłego mleka

3/4 płaskiej łyżeczki cukru

1 łyżka mąki pełnoziarnistej

Na ciasto: zaczyn +

250g mąki pełnoziarnistej

3 suszone pomidory

bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz

woda

Dodatki:

2-3 parówki sojowe (u mnie firmy Polsoja)

sałata

pomidor

1/2 camemberta (ja użyłam takiego z niższą zawartością tłuszczu

ketchup/ sos czosnkowy (wykonany z jogurtu naturalnego, łyżeczki musztardy, 2 ząbków czosnki, soli i pieprzu)

Zaczyn: Wymieszać wszystkie podane składniki i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto: Przesiać mąkę przez sito, wkroić pomidory, dodać zioła, sól i pieprz, dodać wyrośnięty zaczyn i wyrabiając dodawać co jakiś czas ciepłą wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Potem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie formować podłużne bułki i wstawić do piekarnika, nastawić na 190 stopni i piec około 25 minut.Gdy bułki będą jeszcze lekko ciepłe, przekroić je na połówki, posmarować od środka sosem czosnkowym lub ketchupem, włożyć podgrzaną w mikrofali lub piekarniku parówkę sojową, pokrojony w plasterki ser oraz warzywa. Gotowe :)