Przepis
Składniki
Na zaczyn :
25g drożdży
1/4szklanki ciepłego mleka
3/4 płaskiej łyżeczki cukru
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
Na ciasto: zaczyn +
250g mąki pełnoziarnistej
3 suszone pomidory
bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz
woda
Dodatki:
2-3 parówki sojowe (u mnie firmy Polsoja)
sałata
pomidor
1/2 camemberta (ja użyłam takiego z niższą zawartością tłuszczu
ketchup/ sos czosnkowy (wykonany z jogurtu naturalnego, łyżeczki musztardy, 2 ząbków czosnki, soli i pieprzu)
Zaczyn: Wymieszać wszystkie podane składniki i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto: Przesiać mąkę przez sito, wkroić pomidory, dodać zioła, sól i pieprz, dodać wyrośnięty zaczyn i wyrabiając dodawać co jakiś czas ciepłą wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Potem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie formować podłużne bułki i wstawić do piekarnika, nastawić na 190 stopni i piec około 25 minut.Gdy bułki będą jeszcze lekko ciepłe, przekroić je na połówki, posmarować od środka sosem czosnkowym lub ketchupem, włożyć podgrzaną w mikrofali lub piekarniku parówkę sojową, pokrojony w plasterki ser oraz warzywa. Gotowe :)