) – 500g ziemniaków – 400g kurek – 1 marchew- 2 cebule – garść posiekanego szczypiorku – garść posiekanego koperku – 1 łyżka oleju/masła – 1 ząbek czosnku – szczypta kurkumy – sól, pieprz *opcjonalnie: 2 łyżki śmietany 12% Składniki na 4 porcji (jedna to ok. 197kcal): – 1 litr bulionu (1 litr wody + 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego Na moim blogu znajdziecie również przepis na zupę krem z kurek oraz inne ciekawe przepisy z kurkami w roli głównej. Po krótkim czasie dodajemy kurki i smażymy do momentu gdy zarumienią się, a nadmiar soku i wody częściowo wyparuje i wchłonie się ponownie, doprawiamy solą i pieprzem. Kurki dokładnie myjemy, oczyszczamy i większe sztuki kroimy na pół lub na ćwiartki. Codziennie lub co drugi dzień staram się wymyślić z nich coś nowego, ale powoli kończą mi się pomysły. W garnuszku roztapiamy masło/olej i wrzucamy cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. U mnie w domu trwa szał na kurki.