Zupa gulaszowa

Ewelina
Zupy
21.06.2014 7:55
Zupa gulaszowa

Przepis

SKŁADNIKI:

wołowina 450 g

papryka czerwona 1 szt

papryka żółta 1 szt

papryka zielona 1 szt

kukurydza 3 łyżki

pieczarki 6-7 szt

cebula 1/2 szt

oliwa z oliwek 2 lyżki

papryka mielona słodka 1 łyżka duża

papryka mielona ostra 1/2 łyżeczki

sól pieprz do smaku

pomidory w puszce 1 puszka

gorąca woda 1/2 l

PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić na kawałki, opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dobrze obsmażyć mięso. Następnie dodać paprykę mieloną słodką i ostrą, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać. Mięso powinno być dosłownie czerwone od papryki. Do mięsa dodajemy pokrojona w piórka cebulę, podsmażamy ok 2 minut. Całość zalewamy 1/2 l gorącej wody, zmniejszamy ogień i dusimy ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy zblendowane pomidory z puszki oraz odrobinę soli i pieprzu. Pomidory można zastąpić świeżymi pomidorami, przecierem pomidorowym-ale płynnym lub zupą pomidorową Heinz. Zamieszać i dusić kolejne 30 minut. Papryki oczyścić i pokroić w cienkie paski, pieczarki oczyścić ale nie obierać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać wszystko do mięsa i dusić do miękkości. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, lub papryczką chilli. Smacznego:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną