Zupa gulaszowa

Ewelina
Zupy
24.10.2014 21:23
Zupa gulaszowa

Przepis

Składniki:

1 kg schabu karkowego

2 łyżki smalcu

6 ząbków czosnku

6 łyżek słodkiej papryki w proszku

3 łyżki ostrej papryki w proszku

4 pomidory

3 upieczone papryki

4 ziemniaki

kminek

sól

wywar mięsny

wywar z warzyw

Zacierki:

1 jajko

około 4 łyżki mąki

sól

Przygotowanie:

Dzień wcześniej mięso kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku.Zostawiamy mięso w marynacie na parę godzin,a najlepiej na całą noc.

Pieczona papryka:

Paprykę myjemy,kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z nasion.Układamy paprykę skórka do góry na blaszce do pieczenia wyłożoną pergaminem.Pieczemy w temperaturze 180′ około 30-40 minut.Skórka papryki powinna być lekko spalona.Wyjmujemy,studzimy i obieramy ze skórki.

Zacierki:

Do miseczki przesiewamy mąkę i dodajemy jajko.Wyrabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być dużo twardsze niż na makaron).Jeśli zachodzi taka potrzeba dodajemy odrobinę wody.Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy z nich malutkie kluseczki.Ręce dobrze jest mieć obtoczone w mące.Gotowe kluseczki kładziemy na tacy obsypanej mąką.Kiedy mamy zrobione wszystkie kluseczki delikatnie palcami obtaczamy w mące,która jest na tacy.Gotujemy kluseczki w osolonej wodzie około 1,5-2 minut w zależności od wielkości kluseczek.

Zupa:

Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule.Dodajemy mięso,które leciutko obsmażamy.Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasypujemy je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki.Papryka w gulaszu jest wszechobecna.Wszystko razem gotujemy,uzupełniając wywarem z mięsa i warzyw do momentu,aż mięso będzie miękkie.Na końcu dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory,upieczoną i pokrojoną paprykę,ostrą paprykę w proszku i pokrojone w kostkę ziemniaki.Ja od siebie dodałam jedną papryczkę chilli pokrojoną drobno w kosteczkę,żeby zupa była bardziej ostra.Na końcu dodajemy zacierki.

Inspiracja: Magda Gessler „Kuchnia moja pasja”