Przepis
Składniki:
1 kg schabu karkowego
2 łyżki smalcu
6 ząbków czosnku
6 łyżek słodkiej papryki w proszku
3 łyżki ostrej papryki w proszku
4 pomidory
3 upieczone papryki
4 ziemniaki
kminek
sól
wywar mięsny
wywar z warzyw
Zacierki:
1 jajko
około 4 łyżki mąki
sól
Przygotowanie:
Dzień wcześniej mięso kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku.Zostawiamy mięso w marynacie na parę godzin,a najlepiej na całą noc.
Pieczona papryka:
Paprykę myjemy,kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z nasion.Układamy paprykę skórka do góry na blaszce do pieczenia wyłożoną pergaminem.Pieczemy w temperaturze 180′ około 30-40 minut.Skórka papryki powinna być lekko spalona.Wyjmujemy,studzimy i obieramy ze skórki.
Zacierki:
Do miseczki przesiewamy mąkę i dodajemy jajko.Wyrabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być dużo twardsze niż na makaron).Jeśli zachodzi taka potrzeba dodajemy odrobinę wody.Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy z nich malutkie kluseczki.Ręce dobrze jest mieć obtoczone w mące.Gotowe kluseczki kładziemy na tacy obsypanej mąką.Kiedy mamy zrobione wszystkie kluseczki delikatnie palcami obtaczamy w mące,która jest na tacy.Gotujemy kluseczki w osolonej wodzie około 1,5-2 minut w zależności od wielkości kluseczek.
Zupa:
Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule.Dodajemy mięso,które leciutko obsmażamy.Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasypujemy je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki.Papryka w gulaszu jest wszechobecna.Wszystko razem gotujemy,uzupełniając wywarem z mięsa i warzyw do momentu,aż mięso będzie miękkie.Na końcu dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory,upieczoną i pokrojoną paprykę,ostrą paprykę w proszku i pokrojone w kostkę ziemniaki.Ja od siebie dodałam jedną papryczkę chilli pokrojoną drobno w kosteczkę,żeby zupa była bardziej ostra.Na końcu dodajemy zacierki.
Inspiracja: Magda Gessler „Kuchnia moja pasja”