Zupa gulaszowa

Ewelina
Zupy
01.05.2015 16:59
Zupa gulaszowa
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

500 - 600 gram wieprzowiny ( u mnie szynka i łopatka)

4 średnie ziemniaki

1,5 strąka papryki (dałam 3 kolory)

2 duże cebule

2 litry bulionu warzywnego (może być z kostki, może być woda z Vegetą)

2 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka całych pomidorów w zalewie

0,5 łyżeczki ostrej papryki (można dać słodką lub wymieszać ostrą ze słodką)

0,5 łyżeczki suszonego tymianku

0,5 łyżeczki zmielonego kminku

0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

Przepis

Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, kiedy wytraci już wilgoć i będzie się smażyć, dodać pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę, zeszklić ją razem z mięsem, następnie zalać szklanką bulionu i dusić do miękkości mięsa, pod przykryciem na niewielkim ogniu (w miarę potrzeby można jeszcze lekko podlać bulionem).

Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę, dolać pozostały bulion (gorący) i gotować wszystko przez około 15 minut, często mieszając. Następnie dodać koncentrat i przyprawy, gotować przez parę minut i gotowe.

Na talerzach posypać obficie siekaną zieleniną.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną