Ciasto Leśny Mech

Ewelina
Ciasta
16.11.2014 8:19
Ciasto Leśny Mech

Przepis

Odkąd zobaczyłam to ciasto na blogu „przyjemność z pieczenia” wiedziałam że muszę je wypróbować.Kusiło mnie swoim nietypowym wyglądem i przepięknym,wiosennym kolorem.No i mogę powiedzieć,że ciasto jest rewelacyjne.W środku wilgotne,przyjemne i nie za słodkie.Granat spełnia tu bardzo ważną rolę,gdyż bardzo przyjemnie komponuje się z całością.Wszyscy byli zachwyceni ciastem więc szybko zniknęło.

12

Składniki:

Ciasto:

450 g mrożonego szpinaku

250 g cukru

3 duże jajka

1 szklanka oleju

1 szklanka mąki tortowej

1 szklanki mąki krupczatki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

300 ml śmietany 36%

2 śmietanki fixy

2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

owoc granatu

Przygotowanie:

Ciasto:

Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy pomału olej,nie przerywając miksowania.Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy szpinak,delikatnie mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180′C przez 1 godzinę lub do tak zwanego „suchego patyczka”.Studzimy.

Masa:

Śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder.

Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki.Na ciasto wykładamy śmietanę,posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią,aby nie odpadały.Całość posypujemy pestkami granatu.

Inspiracja: Przyjemność z pieczenia.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną