Przepis
BOGRACZ CZYLI PIKANTNA GULASZOWA
Bogracz to taki bardziej rzadki gulasz, z dużą ilością mięska, papryki, z ziemniakami lub kluskami.
Ze względu na dużą zawartość mięsa ta aromatyczna węgierska zupa
jest bardzo pożywna i sycąca.
Dobry pomysł na obiad bardziej jesienią niż latem,
bo wspaniale rozgrzewa.
Jest pikantna i treściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... :-)
Wspaniałe danie jednogarnkowe.
Składniki:
600 g wieprzowiny (u mnie łopatka)
2 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
2 ziemniaki
czerwona papryka
4 łyżki przecieru pomidorowego,
1 łyżka pikantnego ketchupu,
3 łyżki oleju
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz czarny
ostra mielona papryka
bulion
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Dorzucamy pokrojoną cebulę oraz czerwoną paprykę też pokrojoną w kostkę i dusimy przez ok 15 min. W osobnym garnku zagotowujemy bulion wraz z pietruszką i marchewką pokrojoną w plasterki. Lekko uduszone już mięso wraz z papryką przekładamy do naszego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dokładamy przecier pomidorowy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku odrobiną ketchupu pikantnego lub odrobiną cukru.