Pikantna zupa gulaszowa

Ewelina
Zupy
12.08.2014 10:53
Pikantna zupa gulaszowa

Przepis

BOGRACZ CZYLI PIKANTNA GULASZOWA

Bogracz to taki bardziej rzadki gulasz, z dużą ilością mięska, papryki, z ziemniakami lub kluskami.

Ze względu na dużą zawartość mięsa ta aromatyczna węgierska zupa

jest bardzo pożywna i sycąca.

Dobry pomysł na obiad bardziej jesienią niż latem,

bo wspaniale rozgrzewa.

Jest pikantna i treściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... :-)

Wspaniałe danie jednogarnkowe.

Składniki:

600 g wieprzowiny (u mnie łopatka)

2 marchewki

2 pietruszki

2 cebule

2 ziemniaki

czerwona papryka

4 łyżki przecieru pomidorowego,

1 łyżka pikantnego ketchupu,

3 łyżki oleju

liść laurowy

ziele angielskie

sól, pieprz czarny

ostra mielona papryka

bulion

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Dorzucamy pokrojoną cebulę oraz czerwoną paprykę też pokrojoną w kostkę i dusimy przez ok 15 min. W osobnym garnku zagotowujemy bulion wraz z pietruszką i marchewką pokrojoną w plasterki. Lekko uduszone już mięso wraz z papryką przekładamy do naszego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dokładamy przecier pomidorowy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku odrobiną ketchupu pikantnego lub odrobiną cukru.