Składniki polędwiczka wieprzowa 2 szalotki 2 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku i rozmarynu 5 łyżek musztardy delikatnej 200 ml śmietanki 30% sól, pieprz oliwa do marynowania olej do smażenia Przygotowanie Polędwiczkę kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Po około 2 minutach duszenia, na patelnię wlewamy śmietankę z musztardą, dokładnie wszystko mieszamy, aby mięso obtoczyło się w sosie. Kiedy jest już gorący, to wykładamy zamarynowane mięso i smażymy z jednej strony przez około 2 minuty. Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym są właśnie takim błyskawicznym obiadem, bo samo smażenie i gotowanie to około 15-20 minut pracy. Następnie przewracamy na drugą stronę i dodajemy na patelnię cebulę oraz czosnek, który pozostał po marynowaniu. Smażymy kolejne 2 minuty, a następnie patelnię podlewamy delikatnie wodą (około pół szklanki) i od razu ją przykrywamy. Delikatny i gęsty sosik fantastycznie komponuje się z polędwiczką, która przy odpowiednim czasie smażenia będzie mięciutka i różowa w środku. Wszystko mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny do marynowania w temperaturze pokojowej. Polędwiczka wieprzowa to z jednej strony nieskomplikowane, proste i szybkie w przygotowaniu mięsko. Każdy delikatnie rozpłaszczamy, oprószamy solą, pieprzem i majerankiem oraz skrapiamy oliwą i dokładnie nacieramy mięso. Jest jednak i ta druga strona medalu, bo polędwiczka bywa kapryśna i łatwo ją “przeciągnąć. Po około 5 minutach danie jest gotowe i można podawać.