ODMIANA JONAPRINCE Idealne przede wszystkim jako krucha i słodka przekąska, są doskonałe na surowo. i musach, ale także wybornie smakują jako dodatek do kaczki Najczęściej wykorzystywane w przetworach - dżemach i dziczyzny oraz ciast, naleśników i racuchów. Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania Składniki Pudding: 4 łyżeczki nasion chia 250 ml naturalnego gęstego jogurtu 1 łyżeczka miodu 2 garści borówek amerykańskich listki melisy lub mięty Pieczone jabłka: 4 Jabłka Grójeckie Jonaprince spora szczypta cynamonu szczypta kardamonu szczypta goździków Wykonanie: Z jabłek wydrążamy gniazdka nasienne i kroimy na pół. Dzięki kwaskowej nucie są wyraziste w smaku. Historia sadownictwa w tym regionie jest bardzo długa i sięga połowy XVI w., kiedy to królowa Bona, otrzymawszy ogromne połacie ziemi, przeznaczyła je pod plantacje drzew owocowych, w szczególności jabłoni. Jest banalnie prosty w przygotowaniu - pudding tak na prawdę robi się sam - wystarczy tylko wymieszać nasionka z jogurtem. W 1918 r. za sprawą Jana Cieślaka w Podgórzycach powstała pierwsza w Polsce przechowywalnia owoców. Badania pokazują (ankiety, badania marketingowe), że Grójec - i gminy ościenne - rozpoznawane są jako zagłębie sadownictwa, to wciąż zbyt mała jest rozpoznawalność marki Jabłka Grójeckie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym, jako produktu regionalnego, tradycyjnego. Naczynie z owocami wyjmujemy z piekarnika, a gdy lekko ostygną zdejmujemy z nich skórkę i dokładnie blendujemy.