Składniki (na dwie porcje) jeden batat papryka czerwona średnia cukinia garść pomidorów koktajlowych rukola garść grubo pokrojonej sałaty lodowej 2 ząbki czosnku oliwa sól i pieprz garść pestek dyni, słonecznika lub orzechów Przygotowanie Batata obieramy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Jeśli chcemy sałatkę zabrać ze sobą do pracy/szkoły, to lepiej warzywa lekko przestudzić przed połączeniem z sałatą, a najlepiej jeśli zabierzemy sałatę i warzywa z pestkami w osobnym pojemniczkach i wymieszamy tuż przed jedzeniem. Wykładamy na nie upieczone warzywa, pomidorki oraz pestki i delikatnie mieszamy wszystko, aby sałata pokryła się oliwą. Ta sałatka jest efektem takiej improwizacji i tak oto z prostych składników, które akurat były lodówce powstał kolorowy, smaczny i lekki lunch lub kolacja. Cukinię kroimy podobnie jak batata – w plastry o grubości ok. 1 cm. Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania i skrapiamy solidnie oliwą – około 3-4 łyżki. Oprószamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek obtoczył się w oliwie i przyprawach. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) na około 30-40 minut.