Składniki jedna polędwiczka wieprzowa łyżka oliwy lub oleju łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku jedna cebula dymka jeden listek laurowy łyżeczka octu winnego sól, pieprz Przygotowanie Polędwiczkę myjemy i osuszamy i usuwamy z błonek, jeśli jest taka potrzeba. Polędwiczkę przekładamy do woreczka do pieczenia lub owijamy w folię aluminiową (ale nie ciasno, ważne żeby w środku była przestrzeń). Jeśli nie mamy tyle czasu na marynowanie, to zostawiamy mięso w przyprawach na blacie kuchennym minimum na godzinę. W dzisiejszym przepisie przedstawię mój sprawdzony przepis na polędwiczkę z piekarnika pieczoną w całości. Dobrze komponuje się z czosnkiem, cebulą, majerankiem, pieczona w całości lub duszona w śmietanowym sosie. I co ważne, nie lubi długo być na patelni/w piekarniku, więc nie powinno się jej “przeciągać. Około 2 godziny włożeniem do piekarnika należy wyjąć polędwiczkę z lodówki aby była w temperaturze pokojowej. W zamykanym pojemniczku lub misce umieszczamy przyprawy: pieprz, majeranek, ocet, oliwę, musztardę i liść laurowy. Po tym czasie wyłączamy grzanie, wyciągamy mięso i pozostawiamy tak na kilka minut aby wewnątrz wszystkie soki się uspokoiły . Pojemnik zamykamy szczelnie lub owijamy folią spożywczą i wkładamy wszystko do lodówki najlepiej na całą noc. Czosnek kroimy w plasterki lub przeciskamy przez praskę. Dziś mięso na tapecie, ale delikatne i lekkie, bo polędwiczka.