Faszerowana papryka pomidorami i mozzarellą

Ewelina
21.06.2014 7:02
Faszerowana papryka pomidorami i mozzarellą

Przepis

SKŁADNIKI:

papryka kolorowa 5 szt

mięso mielone z indyka 500 g

ryż 1 torebka

pomidory z puszki 500 g

mozzarella biała 2 x 125 g

sól pieprz do smaku

bazylia suszona 1 łyżeczka płaska

czosnek 2 ząbki

pieczarki ok 5-7 szt

masło 2 łyżki

*kucharek 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE:

Ryz ugotować al dente i ostudzić. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz bazylię suszoną – można zastąpić świeżą. Mozarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę , dodać do pozostałych składników. Wyrobić masę. Papryki opłukać , odciąć górę, oczyścić z pestek, środek oprószyć solą i pieprzem, nakładać mięsną masę do środka. Ustawić w żaroodpornym naczyniu . Nalać odrobinę wody i dodać łyżkę kucharka – można pominąć to i sama woda też wystarczy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 35-40 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)