Przepis
SKŁADNIKI:
papryka kolorowa 5 szt
mięso mielone z indyka 500 g
ryż 1 torebka
pomidory z puszki 500 g
mozzarella biała 2 x 125 g
sól pieprz do smaku
bazylia suszona 1 łyżeczka płaska
czosnek 2 ząbki
pieczarki ok 5-7 szt
masło 2 łyżki
*kucharek 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
Ryz ugotować al dente i ostudzić. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz bazylię suszoną – można zastąpić świeżą. Mozarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę , dodać do pozostałych składników. Wyrobić masę. Papryki opłukać , odciąć górę, oczyścić z pestek, środek oprószyć solą i pieprzem, nakładać mięsną masę do środka. Ustawić w żaroodpornym naczyniu . Nalać odrobinę wody i dodać łyżkę kucharka – można pominąć to i sama woda też wystarczy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 35-40 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)