Przepis
Składniki:
2 spore garście kapusty kiszonej
1/2 tofu wędzonego (u mnie z firmy Polsoja)
mała czerwona cebula
4 pieczarki
duże jajko
czubata łyżka mąki żytniej pełnoziarnistej
pieprz, chilli
Sól w składnikach pominęłam, ponieważ kotlety są wystarczająco słone dzięki kapuście kiszonej.
Na początku kapustę zamoczyć w zimnej wodzie, by była troszkę mniej kwaśna. Potem odkładnie wycisnąć ją z nadmiaru wody i pokroić w drobniejsze kawałki. Pieczarki oraz cebulę obrać, posiekać i poddusić na suchej patelni teflonowej, jeśli nie macie patelni beztłuszczowej, to użyjcie niewielkiej ilości tłuszczu, np oleju kokosowego. Do pokrojonej kapusty dodać wystudzoną podduszoną cebulę i pieczarki, wbić jajko, dodać czubatą łyżkę mąki pełnoziarnistej, pieprz oraz chilli. Ostawić na 10 minut. Po tym czasie układać uformowane płaskie kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 190 stopniach, wkładać do już nagrzanego piekarnika.