Kotlety z kapusty kiszonej

Ewelina
20.06.2014 9:24
Kotlety z kapusty kiszonej

Przepis

Składniki:

2 spore garście kapusty kiszonej

1/2 tofu wędzonego (u mnie z firmy Polsoja)

mała czerwona cebula

4 pieczarki

duże jajko

czubata łyżka mąki żytniej pełnoziarnistej

pieprz, chilli

Sól w składnikach pominęłam, ponieważ kotlety są wystarczająco słone dzięki kapuście kiszonej.

Na początku kapustę zamoczyć w zimnej wodzie, by była troszkę mniej kwaśna. Potem odkładnie wycisnąć ją z nadmiaru wody i pokroić w drobniejsze kawałki. Pieczarki oraz cebulę obrać, posiekać i poddusić na suchej patelni teflonowej, jeśli nie macie patelni beztłuszczowej, to użyjcie niewielkiej ilości tłuszczu, np oleju kokosowego. Do pokrojonej kapusty dodać wystudzoną podduszoną cebulę i pieczarki, wbić jajko, dodać czubatą łyżkę mąki pełnoziarnistej, pieprz oraz chilli. Ostawić na 10 minut. Po tym czasie układać uformowane płaskie kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 190 stopniach, wkładać do już nagrzanego piekarnika.