Domowe musli bez cukru

Ewelina
20.06.2014 9:28
Domowe musli bez cukru

Przepis

Waga składników jest nieprecyzyjna, dawałam wiele rzeczy na oko :

2 szklanki płatków żytnich

szklanka płatków owsianych

szklanka poppingu

pomieszana szklanka otrębów pszennych, żytnich i owsianych

orzechy laskowe

szklanka słonecznika

pół szklanki migdałów i płatków migdałowych

pół szklanki pestek dyni

siemie lniane

orzechy ziemne

suszone śliwki

suszone morele

żurawina

rodzynki

troszkę oliwy

Pamiętajcie, że składniki są dowolne, możecie dodać co tylko macie, a i tak będzie na pewno zdrowsze od musli sklepowego :)

Wszystkie składniki oprócz otrębów i suszonych owoców i siemienia wysypujemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Lekko skrapiamy oliwą lub innym olejem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach co jakiś czas mieszając.

Suszone owoce kroimy i łączymy z siemieniem. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy otręby i troszkę podpiekamy, dodajemy do mieszanki.

Takie prażone płatki, pestki i orzechy całkowicie zmieniają swój smak, są pyszne! Łączymy wszystko i przekładamy do pojemników, w których będziemy przechowywać nasze musli.

Mi wyszły dwa duże pojemniki :)