Przepis
Waga składników jest nieprecyzyjna, dawałam wiele rzeczy na oko :
2 szklanki płatków żytnich
szklanka płatków owsianych
szklanka poppingu
pomieszana szklanka otrębów pszennych, żytnich i owsianych
orzechy laskowe
szklanka słonecznika
pół szklanki migdałów i płatków migdałowych
pół szklanki pestek dyni
siemie lniane
orzechy ziemne
suszone śliwki
suszone morele
żurawina
rodzynki
troszkę oliwy
Pamiętajcie, że składniki są dowolne, możecie dodać co tylko macie, a i tak będzie na pewno zdrowsze od musli sklepowego :)
Wszystkie składniki oprócz otrębów i suszonych owoców i siemienia wysypujemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Lekko skrapiamy oliwą lub innym olejem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach co jakiś czas mieszając.
Suszone owoce kroimy i łączymy z siemieniem. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy otręby i troszkę podpiekamy, dodajemy do mieszanki.
Takie prażone płatki, pestki i orzechy całkowicie zmieniają swój smak, są pyszne! Łączymy wszystko i przekładamy do pojemników, w których będziemy przechowywać nasze musli.
Mi wyszły dwa duże pojemniki :)