Przepis
Faszerowane pomidory
W szale zakupów nabyłam sporą siatkę pieczarek, i wszystko byłoby dobrze, gdyby następnego dnia owe pieczarki nie zaczęły się starzeć w zastraszającym tempie. Nie pozostało mi nic innego, jak szybciutko usmażyć je z cebulką i wykorzystać do różnych potraw. Oto jedna z nich - pomidory faszerowane różnościami, wprawdzie bez dodatku mięsa, ale mimo to (a może właśnie dlatego) bardzo smaczne :)
Składniki:
4 średnie pomidory – 55 dag
4 duże zielone oliwki
3 pieczarki – 7 dag
masło sklarowane do usmażenia pieczarek
4 dag żółtego sera
2 kopiaste łyżki ugotowanego ryżu długoziarnistego
sól
tymianek
masło do wysmarowania formy
Wykonanie:
Pomidory opłukałam, osuszyłam, odkroiłam wierzchy, środki wydrążyłam zachowując miąższ. Oprószyłam je w środku solą.
Oliwki pokroiłam w plasterki.
Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki i obsmażyłam na niewielkiej ilości sklarowanego masła, odparowując cały płyn.
Ser starłam na tarce z dużymi oczkami.
Miąższ pomidora posiekałam i odcisnęłam na sicie z nadmiaru soku.
W misce wymieszałam miąższ pomidora, usmażone pieczarki, ugotowany ryż, oliwki i żółty ser. Doprawiłam do smaku solą i tymiankiem.
Z pomidorów wylałam sok, jaki wytworzył się po posoleniu. Środki napełniłam farszem, przykryłam odkrojonymi wcześniej wierzchami.
Foremkę żaroodporną wysmarowałam masłem, ułożyłam w niej pomidory i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 20 minut w temperaturze 180°C z termo obiegiem.