Faszerowane pomidory

Ewelina
07.10.2014 9:25
Faszerowane pomidory

Przepis

Faszerowane pomidory

W szale zakupów nabyłam sporą siatkę pieczarek, i wszystko byłoby dobrze, gdyby następnego dnia owe pieczarki nie zaczęły się starzeć w zastraszającym tempie. Nie pozostało mi nic innego, jak szybciutko usmażyć je z cebulką i wykorzystać do różnych potraw. Oto jedna z nich - pomidory faszerowane różnościami, wprawdzie bez dodatku mięsa, ale mimo to (a może właśnie dlatego) bardzo smaczne :)

Składniki:

4 średnie pomidory – 55 dag

4 duże zielone oliwki

3 pieczarki – 7 dag

masło sklarowane do usmażenia pieczarek

4 dag żółtego sera

2 kopiaste łyżki ugotowanego ryżu długoziarnistego

sól

tymianek

masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

Pomidory opłukałam, osuszyłam, odkroiłam wierzchy, środki wydrążyłam zachowując miąższ. Oprószyłam je w środku solą.

Oliwki pokroiłam w plasterki.

Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki i obsmażyłam na niewielkiej ilości sklarowanego masła, odparowując cały płyn.

Ser starłam na tarce z dużymi oczkami.

Miąższ pomidora posiekałam i odcisnęłam na sicie z nadmiaru soku.

W misce wymieszałam miąższ pomidora, usmażone pieczarki, ugotowany ryż, oliwki i żółty ser. Doprawiłam do smaku solą i tymiankiem.

Z pomidorów wylałam sok, jaki wytworzył się po posoleniu. Środki napełniłam farszem, przykryłam odkrojonymi wcześniej wierzchami.

Foremkę żaroodporną wysmarowałam masłem, ułożyłam w niej pomidory i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 20 minut w temperaturze 180°C z termo obiegiem.