Nadziewane papryczki

Ewelina
25.07.2013 20:59
Nadziewane papryczki

Przepis

Składniki

12szt. papryki

1/2 szklanki ryżu

25 dag mielonego mięsa

łyżka zielonej pietruszki

sól, pieprz

jajko

5 dag tłuszczu

3-4 pomidory

cebula

Sposób przygotowania

Paprykę krótko obgotować, przelać zimną wodą, usunąć nasiona. Ryż ugotowany na sypko, mięso mielone, jajko i posiekaną zieleninę wyrobić, przyprawić solą i pieprzem. Nadzienie rozłożyć ciasno do przygotowanej papryki. Stopić tłuszcz w naczyniu, dodać drobno pokrojoną cebulę podsmażyć. Ułożyć nadziana paprykę, podlać małą ilością wody, dodać kostkę bulionowa, dusić pod przykryciem około 30 min. Mniej więcej po 20 min dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Podając posypać zieleniną