Przepis
Składniki:
400 g truskawek
2 łyżki soku z cytryny
szklanka mleka
szklanka śmietany kremówki
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy i zagotować. Wystudzić.
Truskawki wrzucić do blendera, dodać sok z cytryny i zmiksować na mus.
Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty jasnożółty krem. Dodać wystudzone mleko i wymieszać.
Przelać do rondla i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Uważać, aby nie zaczęła wrzeć, ponieważ wtedy od razu się zwarzy. Ponownie wystudzić.
Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy razem z musem truskawkowym.
Delikatnie wymieszać i przelać do pojemnika. Włożyć do zamrażalki.
W trakcie chłodzenia mniej więcej co godzinę wyjąć mieszankę z zamrażalnika i zmiksować mikserem ręcznym, aby nie wytworzyły się kryształki lodu.
Czynność tę powtórzyć 4-5 razy.
Wyjąć około 20 minut przed podaniem, aby lody lekko zmiękły.