Składniki: 2 l wody 250 g wędzonych żeberek 2 cienkie kiełbasy 250 g grochu łuskanego (ja użyłam żółtych połówek) 1 cebula 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Dodajemy do tego przepłukany groch i ząbki czosnku, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać, u mnie trwało to około 30 minut). W międzyczasie obsmażamy na odrobinie oleju pokrojone w plasterki kiełbasy i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy do tego pokrojone w małą kostkę marchewkę, pietruszkę i seler, a także majeranek, gotujemy kolejne 15 minut. Podobne przepisy: Grochówka z białą kiełbasą Grochówka wegetariańska Wegetariańska grochówka z włoską kapustą Wegetariańska zupa grochowa z pomidorami Na tym etapie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut.