Wiśnie z cebulą i tymiankiem

kardamonovy
Przetwory
16.07.2018 8:42
Wiśnie z cebulą i tymiankiem

Składniki: 2 kg wiśni 3 duże cebule 1,5 szklanki cukru (lub więcej) parę gałązek tymianku 2-3 łyżeczki octu balsamicznego sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 6 małych słoików) Wiśnie myjemy i drylujemy. Parę dni temu wybrałam się z tatą na giełdę owocowo-warzywną, na której to wyhaczyłam same cuda. nie miałam ochoty na słoikowanie dżemów, przypomniałam sobie przepis z wiśniami z porto i postanowiłam zrobić coś do mięsiwa. Wszystko smażymy na małym ogniu około 2 godzin (pamiętajcie, żeby cały płyn nie wyparował, całość jeszcze zgęstnieje po ostygnięciu). Na rozgrzaną patelnię (z grubym dnem) wlewamy olej i wrzucamy pokrojone w piórka cebule. Smażymy je około 20 minut na minimalnym ogniu, muszą się lekko skarmelizować.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/wisnie-z-cebula-i-tymiankiem/