Domowy kebab z kurczaka

Ewa
Obiad
07.05.2019 9:11
Domowy kebab z kurczaka

900 g fileta z kurczaka lub indyka 2 łyżki oleju 3/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2-3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1-2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 duża cebula 3 patyczki do szaszłyków Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie plasterki. Gdy wszystkie kawałki mięsa są nabite na patyczki, przykrywamy je drugą połówką cebuli i dociskamy (cebulę można przykryć kawałkiem folii aluminiowej, by nie przypaliła się podczas pieczenia). Upieczone mięso odstawiamy na kilka minut, po czym kroimy na cienkie paseczki. Jedną połówkę układamy na talerzu i wbijamy w nią patyczki do szaszłyków (by ostrzejszą stroną zwrócone były do góry), tworząc tym samym stelaż. Mięso nadziewamy w miarę możliwości na dwa patyczki jednocześnie. Na patyczki nadziewamy kawałki mięsa. Spokojnie wystarczy na 2-3 obiady/przekąski. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do zimnego piekarnika na najniższą półkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/05/07/domowy-kebab-z-kurczaka/