W takich warunkach potrawy mogą być pieczone w niższej nawet o 20% temperaturze w porównaniu do piekarników tradycyjnych, co umożliwia oszczędność czasu i energii funkcje piekarnika: grzanie dolne, konwencjonalne/tradycyjne pieczenie, rozmrażanie, szybkie grillowanie, delikatne nawilżanie, pizza, termoobieg PLUS STEAM, grillowanie turbo Safe to Touch - drzwi piekarnika nawet w momencie pieczenia są zimne i bezpieczne w dotyku, a zamontowana blokada przed dziećmi uniemożliwia im otwarcie piekarnika nawet podczas pieczenia Soft Closing - drzwi piekarnika z mechanizmem Soft Closing zamykają się płynnie i bezgłośnie, aby zatrzymać w środku najlepszy smak potraw Kilka słów o piekarniku parowym: Model mojego piekarnika to: A oto jego zalety: przycisk SteamBake - wystarczy nalać wody do komory na dnie piekarnika i nacisnąć przycisk SteamBake, aby zapewnić dostateczną wilgotność, która wspomaga wyrastanie ciasta, dzięki czemu pozostaje delikatne i miękkie w środku. Uważam, że warto w niego zainwestować, bo piekarnik to urządzenie, które kupujemy nie na chwilę, ale na lata. Sernik z kajmakową masą serową, na spodzie z herbatników oraz polewą z kajmaku i popcornem. Dodatek popcornu na wierzchu nie tylko super się prezentuje, ale również świetnie komponuje się z masą krówkową. Dużą zaletą jest również to, że piekarnik wyłącza się automatycznie po upływie ustawionego czasu lub konkretnej godziny, bo możemy ustawić zarówno czas pracy urządzenia, jak i czas wyłączenia urządzenia. Nie jest przesłodzony, gdyż nie dodałam do niego dodatkowo cukru - słodzony jest tylko masą kajmakową, która dla mnie jest wystarczająco słodka. Dzięki temu czyszczenie piekarnika to żaden problem. wyświetlacz LED zegara - precyzyjne ustawienia czasu na wyświetlaczu LED pozwalają monitorować proces pieczenia potraw. Piekarnik parowy zapewnia lepszy wygląd oraz smak wypieków i z pewnością zachwyci nie jednego miłośnika pieczenia czy gotowania. Więcej informacji pod przepisem ⇩ Spód: 100 g herbatników 50 g masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 3 jajka 200 g kajmaku 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jestem bardzo zadowolona ze zmiany piekarnika ze zwykłego na ten z funkcją pary. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (najlepiej z funkcją pary) na około 60-70 min. Idealny zarówno na co dzień, jak i od święta... P.S. Serniki to mają do siebie, że podczas pieczenia lubią pękać. Dodatkowo podłączając termosondę mamy wszystko pod kontrolą na wyświetlaczu. szybkie i równomiernie pieczenie Even Cooking - wentylator zapewnia stały obieg gorącego powietrza, gwarantując równomierny rozkład temperatury. Dzięki funkcji pary ciasta nie pękają, a mięso czy ryby się nie wysuszają. Nowe piekarniki parowe Electrolux posiadają specjalną funkcję, dzięki której w piekarniku panuje odpowiednia wilgotność, a obieg gorącej pary gwarantuje równomierne pieczenie. Dodatkowo zwiększenie wilgotności podczas pieczenia zapewnia soczystość potraw i zapobiega ich wysuszaniu, a także pozwala gotować potrawy do 20% szybciej. Poza funkcją pary, piekarnik posiada też inne, przydatne funkcje, jak: rozmrażanie, szybki grill, turbo grill czy funkcja do wypieku pizzy. Pieczenie z dodatkiem pary pozwala wydobyć najlepsze smaki potraw, zachowując więcej składników odżywczych, witamin i minerałów. Dzieje się tak, gdy w piekarniku nie ma dostatecznej wilgotności. Cały czas go poznaję, ale już wiem, że zostanie u mnie na dłużej.