Przepis
Składniki:
1,5kg dyni
200 ml mleka
200 ml bulionu warzywnego
200 śmietanki kremówki
4 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatałowej
natka pieruszki
łuskane pestki dyni
sól morska
biały pieprz
Dynię obrać i pokroić w kostkę, zalać mlekiem i bulionem, posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę, podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Nie wiem, czy nie polegałam już na starcie...
Zupę zakręciłam według receptury, zapodałam podwójną porcję składników, zakładając, że wyjdzie pyszna i na bandę naszych głodomorów może być za mało, a tu chętnych na dokładkę, po pierwszej degustacji, brak :(( Na dobrą sprawę zupę z dyni serwowałam po raz pierwszy, być może to nie kwestia przepisu czy wykonania a generalnie nowej smakowej przestrzeni??