Przepis
Składniki:
400 g mąki pszennej,
250 g zimnego masła,
5 żółtek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru pudru,
Masło posiekać nożem wraz z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Ciasto podzielić w proporcjach 60% i 40%. Włożyć do zamrażalnika i zostawić na ok. 2 do 3 godzin. Po tym czasie wyjąć większą część ciasta i zetrzeć na dużych oczkach - uwaga na palce :-) Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 190°C i pieczemy przez 20 minut. Ciasto studzimy.
Pianka budyniowa:
5 białek,
220 g drobnego cukru do wypieków,
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
( razem 80 g ),
1/2 szklanki oleju.
Dodatkowo:
1/2 kg owoców malin (jeśli używamy mrożonych to nie odmrażamy ich wcześniej, ja użyłam mieszanki - owoce leśne),
cukier puder do posypania.
Białka ubijamy na sztywno i powoli dosypujemy cukier, potem powoli wsypujemy proszek budyniowy, a następnie wlewamy olej. Miksujemy do momentu połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczony i wystudzony spód, układamy owoce oraz ścieramy resztę mrożonego ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 30-40 minut.Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem.