Przepis
Składniki:
7 jajek,
1,5 szklanka cukru (w oryginalnym są
dwie szklanki, ale to dla mnie za dużo),
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
1 i 1/2 szklanka oleju,
1 i 1/2 szklanka "7up" (lub oranżady),
3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
3 łyżki kakao,
3 łyżki mąki pszennej.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie powoli dodajemy żółtka, jedno po drugim. Następnie dodajemy mąkę, olej i na koniec oranżadę z proszkiem do pieczenia. Dzielimy ciasto na dwie części - do jednej dodajemy mąkę, a do drugiej kakao. Caisto na przemian wylewamy na blaszkę. Pieczemy w temp. 170°C przez ok. 80 minut. Do tzw. suchego patyczka :) - w oryginalnym przepisie jest 1 h.