Zebra z klasą

Krzysztof
Ciasta
19.06.2014 6:43
Zebra z klasą

Przepis

Składniki:

7 jajek,

1,5 szklanka cukru (w oryginalnym są

dwie szklanki, ale to dla mnie za dużo),

3 i 1/4 szklanki mąki pszennej,

1 i 1/2 szklanka oleju,

1 i 1/2 szklanka "7up" (lub oranżady),

3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dodatkowo:

3 łyżki kakao,

3 łyżki mąki pszennej.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie powoli dodajemy żółtka, jedno po drugim. Następnie dodajemy mąkę, olej i na koniec oranżadę z proszkiem do pieczenia. Dzielimy ciasto na dwie części - do jednej dodajemy mąkę, a do drugiej kakao. Caisto na przemian wylewamy na blaszkę. Pieczemy w temp. 170°C przez ok. 80 minut. Do tzw. suchego patyczka :) - w oryginalnym przepisie jest 1 h.