Składniki: 1 pierś z kurczaka pół szklanki ryżu 1 mała czerwona cebula 1 łodyga selera naciowego pół puszki kukurydzy pół pęczka natki pietruszki duża garść suszonej żurawiny 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól pieprz Kurczaka kroimy w małą kostkę, doprawiamy przyprawą do gyrosa, odstawiamy na 15 minut. I tak na dobrą sprawę można tutaj kombinować do woli: kurczaka zastąpić indykiem, ryż kaszą lub makaronem, żurawinę rodzynkami, zrezygnować z majonezu, dodać por i co tylko chcecie. Należąc do różnych kulinarnych grup fejsbukowych, natknęłam się na sałatki, w których głównym składnikiem był kurczak i seler naciowy. Dodajemy do niego kurczaka, odcedzoną kukurydzę, pokrojone w kostkę cebulę i seler, poszatkowaną natkę, żurawinę i słonecznik.