Śledzik z orzechami na marchewkowym puree

Przekąski
18.04.2019 11:54
Śledzik z orzechami na marchewkowym puree

Składniki

Składniki:

  • Śledzik na okrągło z brzoskwinią i żurawiną 200 g SEKO
  • 1 duża ugotowana marchew
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 duży ugotowany ziemniak
  • papryka marynowana
  • mały kubek śmietany 18%
  • 3 łyżki mieszanki orzechów

Dressing:

  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • łyżka musztardy
  • łyżka oliwy z oliwek

Przepis

Sposób przygotowania:

Śledzika drobno kroimy.

Dodajemy do niego obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę paprykę, orzechy, dressing i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 min.

Ugotowaną marchewkę blendujemy na puree, dodajemy sok z pomarańczy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Ziemniaka kroimy na grube plastry, podsmażamy je na maśle, aż się zarumienią.

Na talerz nakładamy 2 łyżki śmietany, 2 łyżki puree.

Na górze kładziemy plaster ziemniaka i przygotowanego wcześniej śledzia.