Babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami (na żółtkach) Składniki: 500 g mąki pszennej szczypta soli 8 żółtek 150 g cukru 16 g domowego cukru waniliowego 50 g drożdży 250 ml mleka 150 g masła 3/4 szklanki rodzynek Lukier: 38 g cukru pudru 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 1/2 łyżki soku z cytryny Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami została przygotowana na bazie mojego ulubionego przepisu na ciasto drożdżowe. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, po 30 minutach możemy wyjąć babkę z formy. Nie wyjmujemy bezpośrednio po upieczeniu z piekarnika , trzeba odczekać z 10 - 15 minut. Dziś na blogu kolejna wielkanocna inspiracja, tym razem na słodko. Dodatkowo: kolorowa posypka Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy rozkruszone drożdże i odrobinę cukru oraz tyle mąki, aby uzyskać konsystencję śmietany. Gdy babka całkowicie wystygnie po lewamy ją lukrem i posypujemy posypką. na 2 foremki o średnicy 21 cm. Babki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez około 30 - 40 minut. Żółtka miksujemy z cukrem tak długo, aż uzyskamy jednolitą puszystą masę. Poprzez zagniatanie wprowadzamy do ciasta powietrze, co ma wpływ na jego pulchność. Odstawiamy na 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Po 10 minutach wyrabiania wlewamy 1/3 masła i dalej zagniatamy.