Surówka azjatycka z wodorostami i nasionami konopi

Dorota
Sałatki
17.04.2019 21:51
Surówka azjatycka z wodorostami i nasionami konopi

Składniki: 1 marchewka, pokrojona w słupki ½ ogórka, pokrojonego w słupki 5-10 groszków cukrowych 4 rzodkiewki ½ czerwonej papryki, pokrojonej w paski 2 – 3 łyżki namoczonych wodorostów (opcjonalnie) 3 łyżeczki sosu rybnego szczypiorek sól, pieprz, płatki chilli sok z ½ cytryny 2 łyżeczki sezamu 1 łyżka nasion konopii Przygotowanie: Warzywa kroimy. Dostarczają więcej kwasów z grupy omega – 3 i omega – 6 niż len i orzechy, a na dodatek w idealnej proporcji 3:1 między kwasami omega-6 i omega-3. Jeżeli z nich zrezygnujecie, surówka wciąż będzie pyszna, ale warto ich poszukać, bo są nie tylko pyszne, ale i zawierają wiele cennych składników: wodorosty wakame – zawierają mnóstwo witamin i minerałów, przede wszystkim duże zasoby kwasu foliowego oraz sporo manganu, który pomaga przyswajać witaminy. Tło jest mojej własnej roboty (możecie u mnie zamówić podobne), ściereczkę kupiłam na wyprzedaży w Nanu-Nana (może jeszcze są!), czarne miseczki pochodzą z Flying Tiger. Dawno nie było bonusu o fotografii kulinarnej, więc o to i on 🙂 Zdjęcia robiłam w świetle dziennym i korzystałam z tylnego oświetlenia, które bardzo lubię. Możecie je dostać w sklepach z żywnością orientalną, lepszych delikatesach albo on-line. Możecie je dostać w sklepach z żywnością orientalną, lepszych delikatesach albo on-line. Uwielbiam azjatyckie smaki – i chociaż zapach sosy rybnego nie należy do najprzyjemniejszych to nieodmiennie kojarzy mi się z Bangkokiem i przywołuje piękne wspomnienia. Pamiętajcie, że przed ich spożyciem trzeba je namoczyć w wodzie na 30-40 minut. Pamiętajcie, że przed ich spożyciem trzeba je namoczyć w wodzie na 30-40 minut. – zawierają mnóstwo witamin i minerałów, przede wszystkim duże zasoby kwasu foliowego oraz sporo manganu, który pomaga przyswajać witaminy. Specjalnie na odmianę od tradycji – surówka azjatycka z wodorostami i nasionami konopi. Przy okazji są niskokaloryczne, a sycą – więc warto je dodawać do swojej diety. Przy okazji są niskokaloryczne, a sycą – więc warto je dodawać do swojej diety. W obróbce główne zmiany, jakie wykonałam to – zmniejszyłam kontrast i cienie oraz czernie, podbiłam biele, ana krzywej tonalnej podciągnęłam jasność i zwiększyłam cienie. Będzie świetną odmianą dla tradycyjnych sałatek, sprawdzi się jako danie samo w sobie albo dodatek do dania głównego czy na stole Wielkanocnym. ziarna konopne – to cudownie chrupiące, malutkie kuleczki o orzechowym posmaku, jedne z tzw. superfoods. Użyty sprzęt: Nikon D5200, obiektyw Nikkor 60mm 2.8 (do ujęć pionowych) i obiektyw Nikkor 35 mm 1.8 (do ujęć flatlay), Statyw Manfrotto 055xpro z głowicą kulową .

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/surowka-azjatycka-z-wodorostami-i-nasionami-konopi/