Kruche ciasteczka z kremem czekoladowym

Aleksandra
Ciasta
17.04.2019 21:55
Kruche ciasteczka z kremem czekoladowym

Składniki na ciasteczka: 3 szklanki mąki krupczatki ( lub zwykłej mąki pszennej ) 250 g masła, zimnego pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, lub pół na pół ( może być też czekolada deserowa ) 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Wykonanie: W związku ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi u mnie przybrały formę zajączków i jajeczek ;), ale rzecz jasna do wycięcia ciasteczek możecie użyć takich foremek na jakie macie ochotę :). Uformować je w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Zaczynamy od przygotowania kremu czekoladowego, gdyż należy porządnie go schłodzić, najlepiej zatem przygotować go wieczór wcześniej i włożyć na całą noc do lodówki. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm, lekko podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na chwilę po czym wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania jednolitej czekoladowej masy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2019/04/kruche-ciasteczka-z-kremem-czekoladowym.html