Przepis
Składniki:
Beza:
- 6 białek
- 350 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez około 2 minuty. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 22 cm, ja odrysowałam od talerza. Wykładamy na niego masę białkową. Boki robimy odrobinę wyższe. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st. C i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy około 1,5 godziny. Bezę studzimy w uchylonym piekarniku.
Krem:
- 250 g sera mascarpone
- 2 op. mix do bitej śmietany
- 4 czubate łyżeczki cukru pudru
- 6 żółtek
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę, dodajemy ser mascarpone i i znowu ubijamy przez kilka sekund. Na sam koniec dodajemy mix do bitej śmietany.
Dodatkowo:
- 1 duży banan + sok z cytryny do jego skropienia
- orzechy włoskie
- czekolada gorzka
Banany kroimy na grube plastry i skrapiamy dokładnie sokiem z cytryny. Pokrojone banany układamy na bezie. Przykrywamy kremem a wierzch posypujemy pokrojonymi orzechami i czekoladą. Chłodzimy w lodówce.