Przepis
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1,5- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1 kg. truskawek (pociętych na małe kawałeczki)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- duży pojemnik kwaśnej śmietany 18% ( ok. 400 ml)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Białka oddzielić od żółtek i z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę.
2. Wsypać cukier i dalej miksować.
3. Dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
4. Wlać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 min.
5. Po upieczeniu gorący biszkopt przeciąć na pół.
Nadzienie:
1. Wymieszać śmietanę z truskawkami, cukrem i cukrem waniliowym.
2. Szybko przełożyć nadzienie na spód ciasta i przykryć drugim krążkiem.
3. Kiedy ciasto wystygnie, posypać cukrem pudrem.