Do dzieła! 🙂 Składniki na 4-5 porcji: – 400g piersi z kurczaka – 2-3 małe główki sałaty rzymskiej – 50g tartego parmezanu – 1 ogórek szklarniowy – 4 kromki razowego chleba (lub bezglutenowego) – 2 łyżeczki oliwy – 1 mały ząbek czosnku – 1/4 łyżeczki chili – sól, pieprz Składniki na sos a’la cezar – WARIANT 1: – 150g skyru naturalnego – 1 łyżka majonezu – 2 małe ząbki czosnku – 2 łyżeczki soku z cytryny – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżeczka sosu worcestershire – sól, pieprz Składniki na sos z anchois – WARIANT 2: – 150g skyru naturalnego – 1 łyżka majonezu – 15g tartego parmezanu – 10ml białego, wytrawnego wina – 2 filety anchois – 1/2 pęczka natki pietruszki – 1 mały ząbek czosnku – kilka kropli soku z cytryny Kromki chleba kroimy w kostkę. Na tę samą patelnię wkładamy pokrojony chleb, dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, posypujemy chili, skrapiamy 1 łyżeczką oliwy i smażymy na minimalnym ogniu, co chwilę mieszając, aż grzanki będą chrupkie. SOS a’la Cezar: W miseczce mieszamy majonez, skyr, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, musztardę i sos worcestershire. Na gorącej patelni smażymy filety po ok. 5 minut z każdej strony, odkładamy na talerz. Mięso oczyszczamy z błonek i kroimy na 2-4 części. Ostatnimi czasy jest to mój ulubiony pomysł na obiad, więc stwierdziłam, że muszę podzielić się z Wami przepisem. Sałatę płuczemy, osuszamy, siekamy i przekładamy do dużej miski, gdzie mieszamy ją z 3/4 sosu i pokrojonym ogórkiem. Patelnię z 1 łyżeczką oliwy rozgrzewamy.