Składniki na ciasto: – 500g pół na pół – mąki orkiszowej i żytniej pełnoziarnistej – 220ml ciepłego mleka – 80g cukru kokosowego – 80g miękkiego masła – 40g drożdży – 1 jajko – 1 żółtko – szczypta soli Składniki na podwójną kruszonkę: – 140g mąki żytniej pełnoziarnistej – 100g masła – 80g ksylitolu Następnie dodajemy mąki, masło pokrojone na kawałki, jajko, żółtko oraz sól i wyrabiamy ciasto ok. 15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni (jeżeli będzie się kleić, dodajemy po łyżce mąki i znów wyrabiamy). Dodatkowo: – dżem brzoskwiniowy/morelowy – 8 śliwek pokrojonych na ósemki lub inne owoce Drobno posiekane masło rozcieramy dokładnie z mąką i ksylitolem, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Przepis na 24 kawałki, jeden zawiera – E: 205kcal, B:5,5g, T: 7,5g, W: 29g. Ciasto przekładamy do miski , przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut – objętość ciasta powinna się podwoić. Jeżeli lubicie drożdżowe wypieki, to z przyjemnością chciałabym zachęcić Was do wypróbowania pełnoziarnistej wersji ciasta drożdżowego z podwójną ilością kruszonki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 20 minut.