Składniki na budyń jaglany: – 600+200ml mleka (krowiego, sojowego, migdałowego…) – 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) – 1 laska wanilii *opcjonalnie: 2 łyżeczki ksylitolu Kaszę przelewamy kilkukrotnie i gotujemy na 600ml mleka z wydrążoną laską wanilii i ziarenkami oraz ksylitolem, na bardzo miękko na wolnym ogniu, pod przykrywką przez ok. 20 minut, często mieszając. Dodatkowo: – 100g orzeszków ziemnych – 50g gorzkiej czekolady – 3 łyżki mleka (krowiego, sojowego..) – 1/2 łyżeczki masła/oleju kokosowego – 1/4 łyżeczki soli Składniki na karmel daktylowy: – 150g daktyli świeżych/suszonych – 100g wody – 1,5 łyżki masła orzechowego W słoiczkach układamy warstwami w kolejności: budyń z kaszy jaglanej, orzeszki, karmel z daktyli, znów budyń z kaszy jaglanej, czekolada i orzeszki. Tuż przed świętami, chciałabym zaprezentować Wam rewelacyjny i niesamowicie pyszny deser a’la Snickers na bazie budyniu jaglanego, karmelu daktylowego i solonych orzeszków. Następnie znów stawiamy na ogień i gotujemy ok. 5 min do całkowitego wchłonięcia mleka. Orzeszki ziemne rozgniatamy na mniejsze i większe kawałeczki, mieszamy z solą. Laskę wanilii wyciągamy, chwilę studzimy i miksujemy ją na gładki budyń.