Składniki: 4 udźce z kurczaka 1 bakłażan 1/2 cukinii 2 cebule 1 czerwona papryka 300 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki olej do smażenia sól pieprz kilka liści świeżej bazylii garść świeżego oregano 4 małe łyżeczki masła Cebulę, bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w dość drobną kostkę. Na koniec dodać posiekane, świeże liście oregano. Kurczaka natrzeć granulowanym czosnkiem, suszoną papryką i 1 łyżeczką ziół prowansalskich. Chwilę przed końcem pieczenia na udźcach ułożyć po kawałeczku masła i zostawić do rozpuszczenia. Kurczaka wykładać na ciepłe warzywa. Aromatyczny pieczony kurczak na ratatouille z bakłażana, cukinii, papryki i passaty pomidorowej. Cebulę przesmażyć z wyciśniętym czosnkiem na rozgrzanym na patelni oleju. Czas pieczenia jest taki sam.[/box] Kurczaka piec przez ok. 40 minut.