Początkowo wzbudzały u moich bliskich lekkie opory, ale jak skosztowali, to uznali, że smakują świetnie:) 1 op. ciasta francuskiego 1 marchewka (około 140 g) 1 por 1 cebula 1-1,5 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko szczypta kurkumy szczypta mielonej słodkiej papryki 1/2 pęczka koperku Ciasto francuskie rozwijamy. Nawijamy je na foremki do rurek, starając się zawijać ciasto na zakładkę. Marchew obieramy, trzemy na tarce na dużych oczkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut (lub do zarumienienia). Rurki z ciasta francuskiego wypełnione marchewkowo-porowym farszem. Przestudzony farsz łączymy ze śmietaną – farsz nie może być zbyt rzadki. Gotowym farszem napełniamy przestudzone rurki z ciasta francuskiego. Dodajemy szczyptę kurkumy oraz mielonej papryki, mieszamy ponownie. Smażymy, dość często miesząc, do czasu aż marchewka się zeszkli. Gotowe ciasto, póki ciepłe, ostrożnie zdejmujemy z foremek.