Ciasto Cytrynowiec

Wielkanoc

04.04.2019 10:57

Ciasto Cytrynowiec

Składniki na ciasto (blacha 24×24 cm): - 3 jajka (wielkość L) - 115 g cukru - 100 g Majonezu Kieleckiego - 120 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka otarta z połowy cytryny Białka oddzielić od żółtek, przełożyć do misy miksera i ubić na sztywną pianę. Ze względu na kolorystykę będzie pięknie prezentować się na Wielkanocnym stole, a dodatkowo na pewno każdy z Waszych gości chętnie sięgnie po więcej niż jeden kawałek. Galaretka: - 1 opakowanie galaretki cytrynowej - 400 ml wrzątku Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, przestudzić i przelać na gotową piankę. Śmietankowy krem: - 300 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej) - 150 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) - 1 łyżka cukru pudru - beziki do dekoracji (ok. 100 g) Zmiksować na niskich obrotach miksera i przelać do blachy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pianka cytrynowa: - 1 opakowanie galaretki cytrynowej - 250 ml wrzątku - 300 g serka homogenizowanego Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut, po tym czasie wyjąć z piekarnika i przestudzić. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką otartą z cytryny. Boki blachy wyłożyć folią spożywczą (aby pianka nie miała kontaktu z blachą, bo nabierze szarego koloru). Kolejne warstwy to delikatna cytrynowa pianka i galaretka, których kwaskowość świetnie przełamuje warstwę śmietankowego kremu z bezą. Przelać na przestudzony spód i schłodzić w lodówce.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/cytrynowiec/