Lazagne szpinakowa z białym serem

Małgorzata
Obiad
21.08.2015 19:37
Lazagne szpinakowa z białym serem
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Składniki:

1 opakowanie makaronu lazagne

600 g szpinaku mrożonego

500 g białego sera

50 g śmietany 12%

1 średnia cebula

3-4 ząbki czosnku

150 g ostrego sera żółtego

2 łyżki oleju

gałaka muszkatołowa

pieprz czarny

sól

Sos pomidorowy:

400 ml passaty pomidorowej

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka ziół prowansalskich

2 łyżki oleju

szczypta cukru

pieprz czarny

sól

Przepis

W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Płaty makaronu wrzucamy partiami do wrzątku (po trzy sztuki naraz) i gotujemy, aż makaron lekko zmięknie (makaron nie powinien być do końca ugotowany). Szpinak rozmrażamy. Dłońmi odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni do duszenia rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy szpinak i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy śmietanę i ser biały. Mieszamy, doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy wszystko razem około 5 minut. Pamiętajcie, że farsz musi być dobrze doprawiony.

Sos pomidorowy:

Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Dodajemy passatę pomidorową i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut.

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu (naczynie powinno być tak duże, by mieściły się w nim cztery płaty makaronu lasagne). Układamy płaty makaronu, nakładamy część farszu i przykrywamy makaronem. Tak postępujemy do wykorzystania farszu i makaronu. Na wierzch wykładamy resztę sosu pomidorowego i posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy około 45 minut.